Hoe ver rij jij om je kind een goede voetbalopleiding te geven?

Staar je niet blind op het logo dat op de borst van je zoontje staat !

Derby-750x400

Een verhaal uit de realiteit

Situatieschets : een zeer talentvol kind van 7 jaar, een professionele club met een erg goede jeugdopleiding, afstand tussen beiden = 100 km ( 1u22′ )

naamloos

Het maakt hier eigenlijk niet uit om welk kind en om welke club het gaat maar wel om de situatie en wat we eruit kunnen leren ( of eraan doen? ), ervan uitgaande dat het geen ideale situatie is voor een kind van die leeftijd. Ik begrijp dat ouders, die vaak even grote voetbaldromen hebben dan het kind in kwestie, in de 7de hemel zijn als een grote club vraagt naar de diensten van hun kind. Wie wil er immers niet voor een bekende club spelen en genieten van de professionele begeleiding?
Het gaat hier dus helemaal niet om de kwaliteit van het kind of de begeleiding van die club ( beiden zijn top ) maar wel om de situatie die er is omwille van de afstand tussen beiden.
De club engageert zich om het kind 3 keer per week thuis op te pikken om te trainen, wedstrijdjes ( in het weekend ) zullen de ouders wel meekomen om te supporteren en hun topper aan het werk te zien.
De cijfers zullen niet exact kloppen maar we kunnen een indicatie geven van de feiten : duur van het heentraject van 100km : 1 uur 22′ ( in gunstige omstandigheden, over dergelijke afstand kan er wel één en ander fout lopen op onze wegen ), duur van de training 90′? , duur van het traject naar huis : 1′ 22′
Omgerekend zit het spelertje 2uur en 40′ in de wagen voor een training van 90′ ( hopelijk duurt deze wat langer ) en dit 3 keer per week, een gans seizoen, mogelijk meerdere seizoenen.
Op jaarbasis zal het dus ( wedstrijden niet meegerekend maar die verplaatsingen zullen NOG GROTER worden ) 200 trainingsuren volgen en daarvoor ongeveer 350 uren ( of meer ) in de wagen zitten.

busje-komt-zo

Rendement?

Mag ik hopen dat het rendement van de gekozen opleiding 200% hoger ligt dan bij een opleiding kort bij huis. Het zou in elk geval geen slechte zaak zijn om de ouders zelf eens 3 keer per week die afstand te laten afleggen ipv. hun kind in een busje van de club te droppen, kwestie van de situatie van het kind eens aan te voelen. Het is aan de ouders ( EN club ! ) om beslissingen te nemen in het voordeel van het kind maar in zulk een situatie kunnen we ons toch vragen stellen of dit een kindvriendelijke situatie is, laat staan efficiënt?
Wat gaat er in het hoofd om van de clubverantwoordelijken om een kind in deze situatie te brengen? Ik kan me voorstellen dat een groot talent grof wild is en dat clubs er alles aan doen om zulke spelertjes aan te trekken, maar als je als club het woord FUN in de mond neemt ( of je baseert er je concept op ! ) , dan stel ik vragen of dit wel gemeend en gegrond is. Ik stel voor dat de verantwoordelijken zelf eens dit wekelijkse traject met de wagen doorlopen … en zich dan inbeelden wat dat moet zijn voor een kind van 7 jaar?
Moet een kind van die leeftijd niet op het gras staan en voetballen ipv. in de wagen zitten? Zijn de opofferingen en rendement hier in balans? Dit moeten brilliante trainingen zijn ( tov. een opleiding kortbij ) om 350 uren in de wagen te compenseren, niet?

Keuze?

naamloos

Waarom maken ouders deze keuze? Omwille van de naam en reputatie van die club? Grotere budgetten ? de grootte van het stadion? Geen geloof in andere opleidingen? Het vervolgtraject en de beloftes naar het profvoetbal? …
Ieder zijn mening uiteraard maar een 7-jarig kind heeft volgens mij NIET veel aan het logo op zijn borst, NIET veel aan een stadion van 40.000 toeschouwers, NIET veel aan een 1ste elftal dat CL speelt. Clubsuccessen en dieptepunten komen en gaan, clubs komen en gaan dus tegen dat dat kind 17 jaar is kan de situatie helemaal anders liggen.
Het kind heeft wel veel aan een goede trainer en opvolging, goede ploegmaats en tegenstanders, goede velden dat snel spelen en handelen toelaat, en VELE uren daar waar alles gebeurt : het voetbalveld … en niet in de auto 😦

Als mijn club degradeert dan kies ik voor een andere club !

Dat is uiteraard een optie maar dat geeft een ander zicht op de lange-termijn-planning. Sorry maar clubliefde bestaat enkel nog voor de supporter die eeuwig bij dezelfde club blijft, voor spelers ( en de ouders ervan ) en trainers ligt dat anders, dat zijn passanten. Elk jaar vertrekken er pakken spelertjes bij de clubs die degraderen, waarom eigenlijk? Wat is de link tussen het 1ste elftal en 8-jarigen? Het gaat toch over wat er op het veld gebeurt, niet? Je kan perfect een goede jeugdopleiding garanderen met een 1ste elftal op een lager niveau. Veel hangt af van de mensen die je kind begeleiden en de structuur/omkadering/visie die er is om een goede opleiding te garanderen.

Een vraag die we ons kunnen stellen : is het zo erg gesteld met de eigen plaatselijke voetbalopleidingen zodat deze mensen het 100km verder zoeken? Of hebben we die kwalitatieve opleidingen wel maar zijn ze niet bekend genoeg of dwingen ze het vertrouwen niet af? Wat het antwoord ook is, onze jonge spelertjes hebben nood aan goede begeleiding en het is aan ons allen om ervoor te zorgen dat het aanbod aan goede opleidingen elk jaar groter stijgt!

Oplossingen?

Ouders blijven baas over hun kind, zij beslissen dus of hun kind wekelijks 10 uren in de wagen moet zitten voor een goede opleiding of niet. De betrokken club in dit verhaal verliest, voor mij althans, geloofwaardigheid als het zegt beslissingen te nemen in het voordeel van het kind van die leeftijd. Grote clubs of kwalitatieve opleiders ( bv. opkomst van de voetbalscholen ) zouden er bv. goed aan doen om in elke provincie een academie op te starten zodat jonge talentjes zich kunnen ontwikkelen in hun eigen omgeving. Dit vraagt uiteraard heel wat investering, werk en coördinatie maar een verhaal zoals hierboven zou naar de toekomst toe vermijdbaar moeten zijn.
Vanaf 12-jarige leeftijd van het spelertje wordt het een gans ander verhaal want dan kunnen talentvolle voetballertjes op internaat blijven in de buurt van hun club. Gedaan dus met de verre verplaatsingen en het vele tijdverlies dat men beter op het veld kan spenderen.
Het komt er dus in de voetbalwereld op aan om goede oplossingen te zoeken om het leeftijdsverschil tot 12 jaar op te vangen.

Oplossing

Tips : train zoveel mogelijk op vrije momenten ( woensdagnamiddag, weekends en schoolvakanties )
vermijd op jonge leeftijd zoveel mogelijk avondtrainingen als het kan, jonge kinderen hebben hun rust nodig tijdens de schoolweek. Daarbij is het voor de kinderen aangenamer
te trainen bij daglicht.
De meeste ‘vrije’ momenten van de kinderen is er ook minder file op de weg. Als je dan toch verder wenst te rijden voor een betere opleiding dan doe je dat best op filevrije
momenten.
Zorg dat je kind langer op het veld staat dan het in de wagen zit.
Bespreek met de opleider van je keuze hoe je je tijdsinvestering zo klein mogelijk kan houden en het rendement zo hoog mogelijk.

Willem Timmermans
Act2Prevent Voetbalschool

Over act2prevent

Kinesitherapeut & personal trainer van opleiding, gek op persoonlijke ontwikkeling en sporten. Mijn passie is voetbal en andere balsporten. Hou van duiken en genieten van het leven. Sinds eind 2014 gestart met een eigen voetbalschool voor talentvolle spelertjes geboren in 2008 en later. Wij bieden met de voetbalschool extra trainingen aan tijdens 'vrije' momenten net als een complete 'interne' opleiding.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Hoe ver rij jij om je kind een goede voetbalopleiding te geven?

  1. Pingback: Act2Prevent Voetbalschool voor talentvolle duiveltjes laat trainingen primeren boven wedstrijden ! | Act2prevent's Blog

  2. Pingback: Act2Prevent Voetbalschool voor talentvolle duiveltjes laat trainingen primeren op wedstrijden ! | Act2prevent's Blog

Plaats een reactie