Act2Prevent Voetbalschool voor talentvolle duiveltjes laat trainingen primeren op wedstrijden !

Feiten of meningen?

‘Maar mijn kind speelt graag wedstrijdjes’!
‘Mijn kind vindt het belangrijk om wedstrijdjes te spelen tegen andere eersteklassers’ !
‘Moeten kinderen dan geen wedstrijdjes spelen om beter te worden’?
‘Hoe kunnen ze zich ‘meten’ met anderen als er geen wedstrijdjes zijn’?
‘Een training is toch niet hetzelfde als een wedstrijd’?

duiveltjeswedstrijd

duiveltjeswedstrijd

Dit zijn een aantal ‘quotes en vragen’ van ouders mbt. bovenstaande titel.
Zullen we meteen met de deur in huis vallen : gaat het om wat de ouders belangrijk vinden? Of wat van belang is voor het jonge spelertje?
Is het spelen tegen andere eersteklassers de wens van het kind … of van de ouders? Een kind daarin ‘sturen’ is niet moeilijk.
Hebben jonge spelertjes wedstrijdjes nodig tegen andere clubs om zich te meten … of vinden vooral de ouders dat belangrijk?

belangrijk voor het kind? Of voor de ouders?

belangrijk voor het kind? Of voor de ouders?

Voor de duidelijkheid : met dit artikeltje gaan we niet op oorlogspad tegen de ouders ( het kan hier trouwens ook over de trainers gaan ) wiens steun de kinderen heel hard nodig hebben maar we willen wel schetsen wat er leeft in de voetbalwereld van jonge spelertjes en hoe een bepaalde manier van denken van de volwassenen rond het veld al op jonge leeftijd erg veel druk legt op het kind en zijn/haar omgeving. Het is ons persoonlijk doel een leeromgeving te creëren waar kinderen zich ten volle kunnen ontwikkelen, los van wat men altijd als
‘gebruikelijk’ heeft beschouwd.
Voetbal is BIG BUSINESS geworden en bij een aantal mensen kan je de dollartekens reeds in de ogen zien als hun kind talent blijkt te hebben maar vergeet niet dat de weg vanaf de duiveltjes ( 5-9 jaar ) nog erg lang is met een pak obstakels. Alles op alles zetten om het potentieel van het jonge kind te ontwikkelen is niet persé iets negatiefs ( de Act2Prevent Voetbalschool werkt er graag aan mee ! ) zolang de volwassenen langs de kant maar begrijpen welk traject de kinderen nog dienen af te leggen, en welke weg meer geschikt is om dat lange traject af te leggen.
Nu we met onze Act2Prevent Voetbalschool om een aantal goede redenen het klassieke clubgebeuren hebben verlaten …hebben we de luxe om vanaf de zijlijn te bekijken hoe de voetbalopleidingen vanaf jonge leeftijden in elkaar zitten, wat de voor- en nadelen zijn. Ik kan nu al meegeven dat het verlaten van de traditionele competitie een ontstressend effect heeft op trainers, spelers en hun ouders. Het helpt ook om de focus niet langer op de korte termijn te leggen ( het wedstrijdje in het weekend ) maar op de opleiding op langere termijn ( doelstellingen per training, per week, per maand, per jaar, … ). De prijzen voor onze huidige duiveltjes worden immers nu niet uitgedeeld maar pas over een 10-tal jaren.

nog een lange weg te gaan !

nog een lange weg te gaan !

Trainingen laten primeren boven wedstrijden in het weekend : ons voorbeeld !

Toen Thomas Caers en zijn entourage meer dan 8 jaar geleden met de JMG Academie pionierswerk startte in Tongerlo was ik meteen fan van het concept : jonge spelers vanaf 12 jaar zouden hun club verlaten, enkel nog intern ( en met internaat ) 20 uren per week voetballen en in het weekend … NAAR HUIS GAAN !
Eeeuh? Hoe bedoel je? Geen wedstrijden meer? Hoe kunnen spelers zich ontwikkelen zonder de wekelijkse wedstrijdjes?

Ondertussen is de weerstand tov. hun manier van werken al voor een groot stuk afgebrokkeld en bieden hun eerste spelers zich aan op het hoogste niveau. Thomas heeft ondertussen een 2-tal jaren geleden een nieuwe locatie opgestart ( ESS = Essevee Soccer School ) en de kandidaat-spelers ( vanaf 11-12 jaar ) staan ondertussen aan te schuiven. Afwachtend Vlaanderen heeft eerst de kat uit de boom gekeken, nu de resultaten van een andere manier van werken zichtbaar worden, willen meer en meer mensen mee op de kar springen.

image-resultaat

Onze huidige doelgroep voor 2016/2017 : de talentvolle duiveltjes / 5-9 jarigen

'Champ - formule'

‘Champ – formule 2015-2016/u8’

Laten we even een aantal uitspraken en meningen op een rijtje zetten en bekijken of ze daadwerkelijk zo belangrijk zijn als mensen willen geloven :

‘Maar mijn kind speelt graag wedstrijdjes’!

FUN tijdens wedstrijdjes

FUN tijdens wedstrijdjes

Uiteraard spelen kinderen graag wedstrijdjes maar doen ze dat dan niet op training? Op training heb je als trainer de mogelijkheid om de kinderen te verdelen volgens niveau en doelstelling/leerplan. Je kan de sterkere spelers bij elkaar zetten zodat ze voldoende uitdaging hebben en elkaar beter maken. De minder sterke spelers kan je bij elkaar zetten zodat ze succesbeleving ervaren. Een minder sterk kind altijd laten opboksen tegen een sterk kind kan ervoor zorgen dat de succesbeleving er niet is en we geloven dat dit geen positieve invloed zal hebben op de ontwikkeling van het minder sterke spelertje. Maar je kan evengoed een aantal goede redenen hebben om ze bij momenten allemaal onderling te mengen.

En waarom zou je met jonge kinderen gans Vlaanderen doorrijden voor een ‘elite-wedstrijdje’ dat je evengoed op training kan organiseren? Hoe meer inspanningen ouders moeten leveren om hun kind ter plaatse te krijgen, hoe meer kans er is dat ouders ‘return’ willen onder de vorm van goede prestaties. De prestatiedruk op het jonge voetballertje gaat er meteen de hoogte mee in.
Weegt de meerwaarde om tegen een ander/onbekend team te spelen op tegen het tijdverlies dat ermee gepaard gaat. Vergeet niet dat op een duiveltjeswedstrijdje elk kind in totaliteit slechts 2-3′ de bal heeft !

Lees ook : Hoe ver rij jij om je kind een goede voetbalopleiding te geven?

En hoeveel minuten heeft het de bal daarentegen op een goede efficiënte training?
Om dan nog maar te zwijgen over de vele overbodige discussie tijdens zulke wedstrijden, discussies over scheidsrechterlijke beslissingen, verschillende interpretatie van spelregels, groot verschil in niveau tussen beide ploegen ed.

‘Mijn kind vindt het belangrijk om wedstrijdjes te spelen tegen andere eersteklassers’ !

Bepaalt het logo op de borst de kwaliteit van je opleiding?

Bepaalt het logo op de borst de kwaliteit van je opleiding?

Een frequent aangehaalde opmerking door ouders ( zelfs trainers ) : Het belang van wedstrijdjes op hoog niveau, tegen de grote clubs !
Jammer genoeg is er geen enkele link tussen het 1ste elftal en de competitie van duiveltjes. Er is dus geen enkele garantie dat de duiveltjes van een 1ste klasser beter zijn dan die van een andere reeks. De enige garantie die je hebt is dat je in het weekend soms 100km zelfs 200km kan rijden voor een wedstrijdje van max. 5 keer 15′ waar je kind slechts een beperkt aantal balcontacten en acties heeft.
Waarom is dit dan zo van belang voor de kinderen? Of misschien beter gezegd voor de ouders?
Het antwoord kan voor iedereen anders zijn maar veel mensen uit het elitevoetbal dromen weg van het logootje van een 1ste klasser op de borst van hun kind. Als het kind dan in het weekend een wedstrijdje tegen een reeksgenoot speelt kunnen de ouders wegdromen van een mini- Champions League waar hun kind deel van uitmaakt ! Fun? Ja, misschien wel ! Educatief en efficiënt voor het kind? hmmm ! Het is altijd al zo geweest dus waarom zouden we iets veranderen?
Voor de duidelijkheid : we hebben niets tegen het spelen van wedstrijdjes maar ze zijn voor ons ondergeschikt aan de trainingen !

‘Moeten kinderen dan geen wedstrijdjes spelen om beter te worden’?

Die vraag zouden we de trainers en spelers van de ESS kunnen stellen, zij hebben de ervaring om kinderen enkel te laten trainen en geen wedstrijden te laten spelen. Aja, een paar keer per jaar spelen ze wel een wedstrijd : om ploegen van 3-4-5 jaar ouder van de mat te spelen ! Het lijkt er dus niet op dat ze te lijden hebben onder het gebrek aan een competitiegebeuren zoals wij dat allemaal kennen.

We mogen zeker niet vergeten dat de spelers van de ESS elke dag wedstrijdjes spelen, onderling met hele sterke spelers, binnen een groep die hoogstwaarschijnlijk meer kwaliteit heeft dan eender welke eersteklasser. De groep is samengesteld uit uitzondelijk sterke spelertjes ( net zoals de meeste eliteploegen ) maar benutten hun tijd veel beter !
Bereken het even voor jezelf uit als je een zoontje hebt op eliteniveau of gelijkaardig : hoeveel uren per week staat je kind effectief op het veld?
hoeveel uren per week ben je in de weer met voorbereidingen en verplaatsingen?
sommige mensen komen ook aan 20 uren per week, jammer genoeg niet eens de helft ervan
op het veld.

Grote voordeel voor de ESS is dus dat ze zich niet zoveel hoeven te verplaatsen, en dat ze de gewonnen tijd benutten om … TE TRAINEN !
Met onze voetbalschool voor duiveltjes spelen we ook wedstrijdjes en zelfs meer tornooien dan de clubs maar we houden erg goed in het achterhoofd waar het werkelijk om gaat : de tijd optimaal benutten om het potentieel van de spelertjes te ontwikkelen. We hebben bij momenten wel de luxe om onze tegenstanders zelf uit te kiezen, en ons aan te passen naargelang onze doelstelling van dat moment.

‘Hoe kunnen ze zich ‘meten’ met anderen als er geen wedstrijdjes zijn’?

Prestaties meten?

Prestaties meten?

‘Op training, tenminste als er voldoende kwaliteit in de groep zit’.
Kinderen evolueren constant dus gedurende het seizoen durven de verhoudingen onderling wel eens te wijzigen, en dit zeker nog voor de komende 10-12 jaren. Een goede vraag kan zijn : ‘WAT willen we meten in een wedstrijdje met een andere ploeg’?

Zo hebben onze eigen spelertjes de afgelopen maanden al op verschillende ondergronden gespeeld : natuurgras, kunstgras, zaal met verschillende hardheid van ondergrond
Zo hebben ze de afgelopen maanden al met verschillende ballen gespeeld, zo was het voor onze kinderen wel even wennen om met een echte zaalvoetbal te spelen
Zo hebben ze de afgelopen maanden al in een verschillende omkadering gespeeld zoals bv. met boarding : de bal kan er niet buiten en dat is een heel ander gegeven.
Zo hebben ze de afgelopen maanden al met verschillende grootte van velden en doelen gespeeld : het spel verloopt anders naar een zaalvoetbaldoel dan naar een duiveltjesdoel.

Kan het zijn dat de kinderen anders presteren naargelang de bovenstaande verschillen? En als we ze beoordelen, wat meten we dan?
Sommige kinderen zullen het beter doen in een 1v1 situatie, anderen beter met grotere aantallen, kleine of grotere afstanden, …
Het wil trouwens niet zeggen omdat men ervoor kiest om u8 tjes 5v5 te laten spelen, en u10 spelers 8v8 … dat we ons daaraan ook moeten houden, niet?

Hebben de kinderen vooruitgang geboekt als ze 3 maanden later winnen van een ploeg waar ze voordien van hebben verloren?
Kan zijn, maar bij duiveltjeswedstrijden zijn er zoveel factoren die de uitslag kunnen beïnvloeden ( groter of kleiner veld, andere doelman, vorm van de dag, …)
Laat je dus zeker niet leiden door zulk een momentopname maar bekijk het totale plaatje.

‘Een training is toch niet hetzelfde als een wedstrijd’?

Neen, dat klopt ! Maar wat zijn dan de verschillen en van wat zijn die afhankelijk?
Is een wedstrijd dan persé van een hoger niveau en dus van groter belang? Denk dat we gerust kunnen zeggen dat dat afhangt van het niveau van je eigen groep op training en van het niveau van je tegenstanders in het weekend ! Een wedstrijd kan intenser zijn maar evengoed tijdverlies als het verschil tussen beide teams te groot is.
We merken nog steeds op dat volwassenen het belang van een wedstrijd hoger inschatten dan dat van een training en dat is mogelijk het gevolg van wat ze te zien krijgen bij volwassenvoetbal waar resultaat in de wedstrijd op de eerste plaats komt. Zo zie je ook in het jeugdvoetbal kinderen eerder een training missen dan een wedstrijd ( als ze de keuze moeten maken ), terwijl opleidingsgericht een training veel nuttiger kan zijn. Soms voelt men de verplichting aan trainingen deel te nemen om te kunnen/mogen deelnemen aan het wedstrijdje in het weekend, terwijl trainingen er zijn om spelers beter te maken !

Waarom de Act2Prevent Voetbalschool trainingen verkiest boven wedstrijden?

champ 2

– Wedstrijden brengen altijd ( gewild of ongewild ) extra druk mee, voor ouders, trainers en ook voor spelers. Het gaat er veel relaxer aan toe op training dan op wedstrijden, tenminste … de cijfertjes ( of einduitslag van de wedstrijd ) op het einde van een training zijn niet zo van belang of niet aanwezig. Wedstrijdjes zijn momentopnames, we focussen op langere termijn ( traject van minstens 10 jaar ! ). Ouders die zich nu al druk en zenuwachtig maken in de wedstrijdjes vragen we soms hoe ze dat in de toekomst zien : volgend seizoen, het jaar erna, het jaar daarna, … Je zou bijna vergeten dat het leuk zou moeten zijn om je kind aan te moedigen bij het sporten.

– Wedstrijden vragen extra verplaatsingen voor je eigen team ( of de tegenstander ), deze tijd benutten wij door te trainen. Op een goede training hebben de kinderen 20-30
keer meer balcontacten dan op een wedstrijd en ( bij ons ) in totaal toch gauw een verschil van een 50-tal trainingsuren per seizoen. Mensen die het lidgeld wel eens vergelijken in de keuze van hun opleiding kunnen misschien ook een verrekening maken van de extra kosten van de verplaatsingen. ( + wachttijden en kosten in de kantines 😉 )

– Extra/meer inspanningen van de ouders ( onnodige verplaatsingen/extra kosten ) verhoogt veelal de druk op het kind.

– Discussies die wedstrijden soms met zich meebrengen gaan meer aan ons voorbij

– We kiezen onze wedstrijden en tornooien zelf in functie van de eigen doelstellingen

– …

Willem Timmermans
Hoofdtrainer Act2Prevent Voetbalschool
http://www.act2preventvoetbalschool.be
Personal Trainer – Kinesitherapeut

Willem 1

Advertentie

Over act2prevent

Kinesitherapeut & personal trainer van opleiding, gek op persoonlijke ontwikkeling en sporten. Mijn passie is voetbal en andere balsporten. Hou van duiken en genieten van het leven. Sinds eind 2014 gestart met een eigen voetbalschool voor talentvolle spelertjes geboren in 2008 en later. Wij bieden met de voetbalschool extra trainingen aan tijdens 'vrije' momenten net als een complete 'interne' opleiding.
Dit bericht werd geplaatst in Education for soccer trainers/coaches en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s